Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti cookies. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií tu.

Rozumiem

Zeler Vás postaví na nohy

Po dlhej zime Vaše telo nutne potrebuje doplniť niektoré dôležité vitamíny. Môžete to vyriešiť rôznymi doplnkami stravy, najlepšie je ale staviť na prírodné vitamínové bomby. Jednou z nich je zeler.


Zeler obsahuje vitamíny B1, B2, B6, C a tiež sodík, fosfor, vápnik, kyselinu listovú, draslík, železo a horčík. Mimo to je výborným zdrojom rôznych aminokyselín. Oproti ostatným druhom zeleniny má zeler jednu výhodu - je veľmi odolný voči vysokým teplotám, preto varením nestráca vitamíny. Podľa rôznych štúdií má táto zelenina veľa liečivých účinkov. Pri dlhodobejšej konzumácii zeleru dochádza k zníženiu krvného tlaku a cholesterolu, podporuje správnu činnosť obličiek a v neposlednom rade napomáha k celkovej detoxikácii tela. Naštartujte svoje telo s našimi receptami.

Zelerová polievka
• 2 zelery
• 2 - 3 zemiaky
• 1 polievková lyžica masla
• 1 väčšia cibuľa
• 1 l zeleninového vývaru
• 100 ml smotany na varenie
• 100 g anglickej slaniny
• 2 bobkové listy
• Soľ, korenie
• Petržlenová vňať


Olúpaný zeler a zemiaky nakrájame na kocky. V hrnci na masle opražíme do zmäknutia nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme zemiaky a zeler, zalejeme vývarom a osolíme podľa chuti. Potom do hrnca vhodíme bobkové listy, štipku korenia a varíme, kým zelenina nezmäkne (asi 15 minút). Následne bobkové listy vyberieme a polievku multifunkčným robotom rozmixujeme dohladka. Pridáme smotanu, povaríme a dochutíme soľou a korením. Hotovú polievku podávame s opečenými plátkami slaniny a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Mrkvovo - zelerová nátierka• 2 menšie mrkvy
• Kúsok zeleru• Biely grécky jogurt alebo 50 g zmäknutého masla• 50 g eidamu
• 1 vanička nízkotučného tvarohu
• Cesnak podľa chuti
• Soľ a bylinky
Zeler, mrkvu a syr najemno nastrúhame a spolu s cesnakom, ktorý prelisujeme pomocou lisu, , zmes zamiešame. Pridáme tvaroh a pár lyžíc gréckeho jogurtu, prípadne zmäknuté maslo. Dochutíme soľou a bylinkami (vhodná je napríklad jarná cibuľka). Nátierku podávame s celozrnným pečivom.

Zapečený zeler s nivou a vlašskými orechmi
• 1 väčší zeler
• 300 ml zeleninového vývaru
• 100 g nivy
• Hrsť vlašských orechov
• 2 lyžice orechového oleja
• Soľ a korenie
Olúpaný zeler nakrájame na tenké plátky. Tie rozprestrieme do keramického pekáča, kde ich podľa chuti osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Do pekáča nalejeme zeleninový vývar a v predhriatej rúre zapekáme pri teplote 150 ° C asi 40 minút. Medzitým si nahrubo nastrúhame nivu, orechy nasekáme v mlynčeku a oboje po 40 minútach nasypeme do pekáča. Necháme ešte zapiecť dozlatista na cca 15 minút.

 

L
Prihlásenie
*
*
Zapomenuté heslo
Zabudnuté heslo
L
Hore r
r
o