Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti cookies. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií tu.

Rozumiem

Zdravé pochúťky z kyslej kapusty

Obdobie končiacej jesene a začínajúcej zimy je výbornou príležitosťou na konzumáciu kyslej kapusty. Túto vitamínovú bombu si chystali do drevených sudov už naši predkovia, a práve na začiatku zimy je ideálny čas začať z nej variť. Kyslú kapustu môžete jesť surovú alebo ju môžete pridať do rôznych šalátov. Ale my Vám dnes ponúkneme dva úžasné recepty: na skvelú polievku - kapustnicu a báječné placky - kapustníky.

Na prípravu výbornej KAPUSTOVEJ POLIEVKY budete potrebovať:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 250 g zemiakov
  • 250 ml kyslej smotany
  • 20 g hladkej múky
  • 1-2 paprikové klobásy
  • 2 lyžičky mletej sladkej papriky
  • soľ, drvenú rascu, cesnak

Kapustu nakrájame na malé kúsky a spoločne s nálevom a zemiakmi nakrájanými na kocky dáme variť. Pridáme soľ a rascu. Akonáhle je kapusta so zemiakmi polomäkká, prilejeme kyslú smotanu, v ktorej sme predtým rozmiešali hladkú múku. Nakoniec pridáme sladkú papriku a na kolieska nakrájanú klobásu, a ešte chvíľku povaríme. Polievku môžeme dochutiť prelisovaným cesnakom.

Náš tip: pre ešte lahodnejšiu chuť tejto polievky môžete pridať tiež malý oriešok masla a jeden žĺtok.

 

Na skvelé KAPUSTOVÉ PLACKY si pripravte nasledujúce suroviny:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 vajcia
  • podľa potreby hladkú múku
  • podľa potreby olej na vyprážanie
  • soľ, korenie, drvenú rascu

Nakrájajte kapustu na menšie kúsky a zmiešajte ju aj s nálevom s vajcami a hladkou múkou. Konzistencia cesta by mala byť o niečo tuhšia než napríklad na zemiakové placky. Cesto osoľte, okoreňte a pridajte rascu. Zo vzniknutej zmesi tvarujte placky a smažte na panvici po oboch stranách.

Náš tip: Ak ste milovníci mäsa, môžete do cesta pokrájať napríklad údené alebo klobásu. Kapustníky však výborne chutia aj ako príloha ako k pečeným mäsám, tak i k hydine.

 

A na záver ešte pridáme recept na jednoduchý KAPUSTOVÝ ŠALÁT, ktorý je doslova zabijakom rôznych jesenných bacilov. Do pokrájanej  kyslej kapusty (aj s nálevom) vmiešajte nahrubo nastrúhanú mrkvu a nadrobno nasekanú cibuľu. Ochuťte podľa ľubovôle soľou, korením, drvenou rascou alebo prelisovaným cesnakom. Absolútna vitamínová aj chuťová bomba. Tento šalát môžete konzumovať samostatne alebo s pečivom, ale naozaj dokonalý bude ako príloha k zapečeným cestovinám alebo zemiakom.

L
Prihlásenie
*
*
Zapomenuté heslo
Zabudnuté heslo
L
Hore r
r
o