Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti cookies. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií tu.

Rozumiem

Výborné tekvicové špagety a noky 

Obľúbenosť tekvíc Hokkaidó stále stúpa. Okrem jej krásnej farby a lahodnej chuti je to aj preto, že ju nemusíte šúpať. Z tekvice sa dá vytvoriť toľko úžasných a chutných jedál, slaných i sladkých. Už sme si varili výbornú tekvicovú polievku, dnes vyskúšame tekvicové halušky a špagety s pečenou tekvicou. 

 

Tekvicové gnocchi (čítaj ňoky)

Na 4 - 6 porcií budete potrebovať:

  • 1 väčšiu tekvicu Hokkaidó cca 1 kg
  • soľ, korenie, muškátový oriešok
  • 500 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 300 g slaniny vcelku
  • 100 g listového špenátu
  • žeruchu, olivový olej, parmezán

Tekvicu umyte, rozkrojte a vydlabte stred so semienkami. Nakrájajte na cca dvojcentimetrové klinky, rozložte na plech pokrytý papierom na pečenie, ľahko osoľte a pečte asi 40 minút pri 200 stupňoch domäkka. Nechajte vychladnúť. Vychladnutú tekvicu roztlačte vidličkou a vytlačte z nej čo najviac tekutiny. Potom ju spolu s ošúpanými zemiakmi prepasírujte. Hmotu dochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením a zmiešajte s múkou a vajcami. Vypracujte mäkké cesto (môže byť ľahko lepkavé). Na pomúčenej doske vypracujte valčeky s priemerom cca 2 cm a nakrájajte na cca dvojcentimetrové kúsky. Halušky vložte do vriacej vody a varte približne 3 minúty, uvarené ňoky samy vyplávajú. Slaninu nakrájajte na kocky a opekajte na panvici, kým nepustí tuk. Potom pridajte halušky a spoločne prehrejte. Servírujte zdobené listami špenátu, žeruchou a posypané parmezánom. Podľa chuti pokvapkajte olivovým olejom. 

 

Špagety s pečenou tekvicou

Na 4 porcie budete potrebovať:

  • 1 menšiu tekvicu Hokkaidó cca ½ kg
  • soľ, korenie, cukor
  • 400-500 g špagiet
  • šťavu z 1 citróna
  • hrsť vlašských orechov
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • petržlenovú vňať, olivový olej, parmezán (60 g)

 Tekvicu umyte, rozkrojte a vydlabte stred so semienkami. Nakrájajte na kocky, rozložte na plech pokrytý papierom na pečenie, ľahko osoľte, pokvapkajte olivovým olejom, premiešajte a pečte asi 30 minút pri 180 stupňoch do zmäknutia. Medzitým si uvarte špagety a vyrobte v mixéri domáce pesto z olivového oleja, citrónovej šťavy, lyžičky cukru, hrsti vlašských orechov, cesnaku, petržlenu a parmezánu. Uvarené špagety zlejte (trochu vody z varenia uchovajte) zľahka premiešajte s pečenou tekvicou a pestom a podľa chuti osoľte a okoreňte. Ak sa Vám zdajú špagety takto suchšie, môžete použiť trochu vody, v ktorej sa varili a ktorú ste si uchovali, a omáčku ľahko nariediť. Taliani to tak robia 😊

L
Prihlásenie
*
*
Zapomenuté heslo
Zabudnuté heslo
L
Hore r
r
o