Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti cookies. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií tu.

Rozumiem

Patizón je z rodu tekvíc

Tekvicovité rastliny sú u záhradkárov veľmi obľúbené. Väčšinou veľmi dobre rastú a urodia sa takmer každý rok. V kuchyni práve zaznamenávajú obrovský comeback. Tak ako patizón, ktorému sa budeme venovať dnes, tak aj jeho sesternici cukete a sestre tekvice. 

Patizón je jednou z mnohých odrôd tekvice a má zaujímavý a neobvyklý tvar. Väčšinou je biely, ale v poslednej dobe môžeme vidieť aj jasne žltú verziu. Patizón patrí medzi najviac používané druhy tekvíc u nás. Jeho chuť je jemná a vynikajúca a odporúča sa aj do detského jedálnička. Tvorí ho z 90 % voda. Obsah sacharidov v patizónu je minimálna, a preto je vhodný aj pre osoby držiace rôzne diéty. Ďalej obsahuje niektoré dôležité látky, ktoré môžu nášmu telu prospievať - ako je sodík, draslík, železo, meď, chlór a fosfor.

Patizón, rovnako ako ostatné druhy tekvíc, napomáha odstraňovaniu škodlivín z čriev a podporuje trávenie. Zároveň zvyšuje obranyschopnosť organizmu a celkovo ho upokojuje a regeneruje. Tiež napomáha znižovaniu hladiny tuku v krvi a má pozitívny účinok na srdce a celý kardiovaskulárny systém. Pomáha tiež pri problémoch s pankreasom. Pôsobí aj močopudne a celkovo uľavuje pri problémoch s obličkami. Môže tiež pomôcť od ťažkostí spôsobených reumatizmom, aterosklerózou alebo dnou.

Rovnako ako u väčšiny druhov zeleniny platí aj u patizónu, že je najlepšie konzumovať ho za surova. To ale v našich končinách nie je práve zvykom. Receptom na úpravu patizónu máme veľa a my vám teraz predkladáme niekoľko najznámejších a najobľúbenejších.

 

Obľúbené recepty z patizónu

Asi najobľúbenejšou a najjednoduchšou úpravou patizónu je obalenie v klasickom trojobale a osmaženie. Patizónové rezne sú lahodné a s varenými zemiakmi a malým hráškom - tatárskou omáčkou - sú skutočne bezkonkurenčné. Pre zaujímavú zmenu môžete patizón ľahko potrieť prelisovaným cesnakom alebo v procese obaľovania pridať parmezán.

Ďalším jednoduchým receptom je príprava nastrúhaného patizónu na panvici na spenenej cibuľke a cesnaku. Na záver vmiešame vajce, soľ a korenie, napríklad aj nivu. Opäť jednoduché, a pritom vynikajúce! Patizón možno pridať aj do leča alebo polievok.

O niečo náročnejším pokrmom je zapečený patizón. Na pekáč dáme vrstvu pokrájaného patizónu, na to vrstvu paradajok, nakrájanú cibuľu, cesnak a bazalku. Nasleduje vrstva paprík. Môžeme pridať nastrúhanú salámu. Pečieme asi 25 minút, potom pridáme šľahačku a len pomaly dopekáme. Na záver posypeme syrom.

Na pohľad efektná je zapečená zmes syrov v patizóne. Patizón vydlabeme, vnútro posolíme a plníme zmesou rôznych syrov so smotanou. Pečieme asi 50 minút. Na záver odklopíme viečko z patizónu a doplníme zmes o jedno vajíčko. Všetko ešte necháme v rúre dôjsť.

Výborný je tiež patizón nakrájaný na kocky dusený na smotane s paradajkami, petržlenovou vňaťou a bazalkou alebo s kôprom. Podávame so zemiakmi alebo s ryžou.

L
Prihlásenie
*
*
Zapomenuté heslo
Zabudnuté heslo
L
Hore r
r
o