Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti cookies. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií tu.

Rozumiem

Obdobie jahôd je tu!

Jún je v plnom prúde a to znamená jediné - sezóna jahôd práve vrcholí. Ruku na srdce, kto z Vás toto typicky letné ovocie nemiluje? V horúcich dňoch osvieži a predovšetkým skvele chutí.


Nielen, že sú jahody vynikajúce, ale navyše sú zdravé. Vďaka svojmu vysokému obsahu vody (okolo 80%) sú krásne šťavnaté. Navyše v sebe majú tiež veľké množstvo vitamínu E, C a niektoré vitamíny zo skupiny B. A čo viac, toto ovocie je veľmi bohaté na mangán. Ten sa stará o výživu vlasov a nechtov a o správnu funkciu nervovej sústavy. Jahody tak môžete maškrtiť smelo a bez výčitiek.


A kedy sú jahody najkvalitnejšie? Je jasné, že ich zber je vhodný v momente, kedy je ovocie celé červené. Ak ich ale chcete mať pár dní v chladničke, môžete zbierať aj jahody so zelenou špičkou. Ukladajte ich do plastových misiek alebo drevených košíčkov, jedine tak na nich nebudú vznikať otlaky. Myslite tiež na to, že jahody vydržia čerstvé maximálne dva dni od ich zberu. Potom postupne bude miznúť ich typická vôňa aj farba a začnú postupne mäknúť. Tento proces môžete čiastočne spomaliť tak, že jahody v chladničke prekryjete potravinovou fóliou.

Z jahôd sa dajú pripraviť ozajstné dobroty - ako dezerty, tak aj hlavné chody alebo šaláty. Dnes Vám predstavíme naše najobľúbenejšie recepty, na ktorých si určite tiež pochutnáte.
 
Jahodové rezy so želé
Na cesto budete potrebovať:
• 4 vajcia
• 120 g hladkej múky
• 120 g cukru
• 4 lyžice oleja
• 4 lyžice vody
• ½ prášku do pečiva

Žĺtky od bielkov oddelíme oddeľovačom a vymiešame ich s cukrom. Pridáme olej, vodu, prášok do pečiva,  múku a zamiešame. Potom z bielkov ušľaháme tuhý sneh a ten vmiešame opatrne do zmesi. Hotové cesto vylejeme na vymastený plech a pečieme, kým nezružovie.

Na krém budete potrebovať:
• 2 tvarohy
• 1 smotana na šľahanie
• Cukor
• Želatína
• Cukor
• Jahody

Tvarohy zmiešame so smotanou v tekutom stave. Potom podľa chuti pridáme cukor. Počkáme, až korpus vychladne, následne na neho rozotrieme krém.  Nakladieme naň ovocie, ktoré predtým nakrájame špeciálnym krájačom, a zalejeme želatínou, ktorú pripravíme podľa návodu. Hotový dezert necháme poriadne vychladnúť v chladničke.


Kapustový šalát s ostrým jahodovým dipom a so sušenou šunkou

• 250 g jahôd
• Zmes listových šalátov
• Plátky Vašej obľúbenej sušenej šunky
• Repkový olej
• Ocot balsamico
• Korenie
• Drvené chilli
• Pečivo

Z opláchnutých jahôd odstráňte stopky a rozmixujte ich s trochou balsamico octu. Do dipu pridajte korenie, štipku čili a poriadne premiešajte. Z plátkov šunky urobte rolky a dajte ich na tanier. Pridajte k  nim listy šalátov, pokvapkajte repkovým olejom. Podávajte s jahodovým dipom a s Vaším obľúbeným pečivom.

L
Prihlásenie
*
*
Zapomenuté heslo
Zabudnuté heslo
L
Hore r
r
o