Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti cookies. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií tu.

Rozumiem

Niečo zo špargle...?

Špargľu, a to hlavne tú bielu, je najlepšie kupovať v máji, kedy je jej hlavná sezóna. Iste, v dnešnej dobe ju môžete kúpiť počas celého roka, ale ako ste možno už zistili, chuťovo to proste mimo „špargľovú sezónu“ nie je ono.

A sezóna špargle nie je dlhá, je to len pár týždňov zhruba od polovice apríla do polovice júna. Koniec špargľovej sezóny je ohraničený sviatkom svätého Jána, teda 24. júnom.

SVIEŽI JARNÝ ŠPARGĽOVÝ ŠALÁT

Množstvo surovín si určite sami podľa toho, pre koľko osôb budete tento svieži šalát pripravovať. Budete potrebovať bielu špargľu, pomaranč, olivový olej, sezamové semienka, cherry paradajky a pestrú zmes rôznych zelených šalátov podľa Vašej chuti a fantázie (ľadový, rukola, radicchio apod.).

Šaláty dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať. Môžeme použiť prakticke sítko.

Šalátové lístky natrhajte /výhradne ručne/ najemno a vmiešajte pokrájané plátky pomaranča bez kôstok a tuhých okrajov a minimálne na polovicu nakrájané cherry paradajky. Na krájanie vyskúšajte šikovné podložky, ktoré sú opatrené symbolmi potravín napr. mäsa, zeleniny apod. Je to hygienické a vždy budete mať poruke tú správnu podložku na krájanie.

Bielu špargľu najprv tradične upravíme, teda odkrojíme odspodu drevnaté časti stoniek, v sezóne väčšinou stačí len malý kúsok, pretože špargľa je čerstvá a krehká. Zvyšné časti necháme niekoľko minút ľahko povariť v pomarančovej šťave.

Potom ju na strúhadle nastrúhame na tenké plátky a premiešame so šalátom. Poznáte skladacie strúhadlo? Tento model má 4 rôzne strúhacie plochy a ušetrí Vám mnoho miesta.

Všetko potom zmiešame a zalejeme zálievkou, ktorú vytvoríme z uvarenej pomarančovej šťavy, do nej zašľaháme olivový olej a sezamové semienka. Dobrú chuť!

 

L
Prihlásenie
*
*
Zapomenuté heslo
Zabudnuté heslo
L
Hore r
r
o