Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti cookies. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií tu.

Rozumiem

Najlepšie zimné recepty z jabĺk

Ktokoľvek by povedal, že jablká sú záležitosťou jesene. Prečo si ich ale nedať aj v zime? V obchodoch je toto ovocie stále ľahko dostupné a niektorí záhradkári dokonca pestujú zimné odrody. Prečo by sme mali jablká konzumovať a aké dobroty z nich pripravíme?

V dnešnej dobe, kedy sa veľa ľudí doslova predháňa v tom, aby pripravila čo najexotickejšie pokrmy, sa často opomínajú suroviny, ktoré sú ľahko dostupné. Platí to aj o zelenine a ovocí. Napríklad jablko je veľmi chutným plodom a rastie na väčšine českých záhradiek. Navyše je aj zdravé. Má v sebe mnoho minerálov - železo, horčík, vápnik alebo napríklad fosfor. Okrem toho je zdrojom vitamínu B, C, E provitamínu A. Obsahuje tiež enzýmy a pektín, ktoré priaznivo pôsobia na naše zažívanie, draslík, vlákninu a antioxidanty. A čo je dôležité, jablká majú len veľmi málo kalórií, takže sa nemusíte báť, že po nich stlstnete. A aké lahôdky si môžete z jabĺk pripraviť? Mám pre Vás zopár osvedčených receptov. Poďme na ne!

 

Pyré z jabĺk a zázvoru

  • 2 kg jabĺk
  • 6 cm zázvoru
  • 3 lyžice trstinového cukru
  •  Piškóty
  • 1 vrecúško vanilkového pudingu
  • Citrón
  • Hrozienka
  • Škorica


Jablká zbavíme šupky a nakrájame ich na malé kúsky. Zázvor nastrúhame a oboje pridáme spolu s hrozienkami, škoricou a cukrom do hrnca. Zmes necháme variť na miernom ohni, kým sa jablká nerozvaria. Medzitým vytlačíme citrón a šťavu po rozvarení prilejeme do zmesi. V asi 2 dl vody rozmiešame puding a pridáme ho do hrnca. Zmes miešame, kým nie je dostatočne hustá. Hotové pyré nalejeme do mištičiek,  ktoré sme predtým vyskladali piškótami.
 

 

Varené víno z jabĺk

  • 1l jablčného džúsu
  • 500 ml vody
  • 1,5 lyžice cukru
  • 1 lyžica škorice
  • 1 lyžica klinčekov
  • 1 lyžice vanilkového cukru


Vodu s džúsom a cukrom zmiešame a necháme variť na miernom ohni. Medzitým si pripravíme hrniec, do ktorého dáme menšie množstvo vody, klinčeky, škoricu a vanilkový cukor. Všetko prevaríme. Akonáhle to bude hotové, scedíme a zmiešame všetko so zmesou džúsu, vody a cukru. Podávame horúce.
 

 

 

Jablkový koláč so škoricou

  • 600 g jabĺk
  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 1 lyžica cukru múčky
  • 6 lyžíc cukru kryštál
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 1 lyžička škorice
  • 1 vajce
  • 50 ml vody
  • Štipka soli


Zmäknuté maslo a cukor múčku vyšľaháme. Postupne pridávame vajcia, soľ a preosiatu múku. Hotové cesto necháme odpočinúť asi hodinu v chladničke. Medzitým si ošúpeme jablká, ktoré zbavíme jadrovníkov a nakrájame ich na tenké mesiačiky. Nakrájané kúsky dáme do hrnca, zasypeme škrobom, cukrom kryštál a škoricou, zalejeme vodou a za stáleho miešania asi 10 minút varíme. Zmes potom necháme vychladnúť. Odpočinuté cesto, podsypeme škrobom a vyvaľkáme ho do okrúhleho tvaru. Následne ho vložíme do okrúhlej formy na koláč. Okraje odrežeme. Na cesto potom rovnomerne rozotrieme jablkovú zmes a dáme piecť na 180 ° C asi na 45 minút. 

 

 

Dobrú chuť

Vám praje Alena z 3Pagen

L
Prihlásenie
*
*
Zapomenuté heslo
Zabudnuté heslo
L
Hore r
r
o