Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti cookies. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií tu.

Rozumiem

Farebné jesenné polievky

Jeseň nám ponúka nádherné farby nielen v prírode, ale aj v kuchyni. Môže Vás doma po príchode zo sychravého počasia vítať niečo lepšie ako tanier horúcej hustej polievky a navrch ešte zdravej polievky? Dnes si pripravíme skutočnú jesenná paletu - oranžovú tekvicovú, červenú rajčinovú a hnedú šošovicovú. 

Na prípravu skvelej TEKVICOVEJ POLIEVKY budete potrebovať 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru, 1 kg tekvice, 2 mrkvy, 2 zemiaky, 1 cibuľu, olej. 

Nakrájanú cibuľu na kocky opražíme na oleji a pridáme na kocky nakrájanú tekvicu, mrkvu a zemiaky. Pokiaľ máte tekvicu typu Hokkaido, nemusíte ju ani šúpať. Po opražení zalejeme zmes vývarom a necháme ešte povariť. Podľa chuti môžeme osoliť a okoreniť čiernym korením, kari alebo kurkumou. Nakoniec rozmixujeme a zjemníme sladkou či kyslou smotanou, opäť podľa vašej chuti. 

Náš tip: pridajte na začiatku trochu cesnaku alebo zázvoru (čo máte radi) nakrájaného na kocky, polievka tým získa ešte lepšiu chuť a cesnak a zázvor Vás krásne prehrejú a prospejú vášmu zdraviu. Servírovať môžete štýlovo v miskách v tvare tekvíc

Krásne červená RAJČINOVÁ POLIEVKA by ideálne mala byť z čerstvých paradajok. Ale samozrejme možno použiť aj lúpané paradajky z plechovky, ktoré bývajú vo výbornej kvalite, zvlášť tie talianske. Pripravíme si olivový olej, cibuľu, 1 liter vývaru najlepšie hydinového, 500 g čerstvých alebo kompótových paradajok a korenie podľa chuti - soľ, korenie, tymian.

Ak ste sa rozhodli pre čerstvé paradajky, olúpte ich, teda narežte šupku na špičke do kríža a prelejte ich vriacou vodou. Šupka potom pôjde ľahko stiahnuť. Paradajky nakrájajte na malé kocky, na oleji v hrnci krátko osmažte cibuľku a zalejte ju horúcim vývarom. Pridajte paradajky, podľa potreby ľahko osoľte a okoreňte. Pridajte trochu tymianu. Polievku za občasného miešania varte asi dvadsať minút na miernom ohni. Po uvarení polievku rozmixujte a dochuťte korením a osoľte. Opäť môžete zjemniť sladkou či kyslou smotanou. 

Náš tip: na konci pridajte mletú škoricu. Budete prekvapení, ako mimoriadne zaujímavú chuť polievke dodá! A viete, že polievku môžete uvariť aj v mixéri

Na obľúbenú ŠOŠKOVICOVÚ POLIEVKU budete potrebovať cca 250 g šošovice, mrkvu, petržlen, cibuľu, 100 g anglickej slaniny vcelku a korenie - soľ, korenie, cesnak a majoránku. Prebranú šošovicu namočíme najmenej na 3 hodiny do studenej vody. Cibuľu a slaninu nakrájame na kocky, mrkvu a petržlen nastrúhame. V hrnci, v ktorom budeme polievku variť, opražíme na oleji cibuľu so slaninou a potom pridáme nastrúhanú zeleninu. Podlejeme vodou a dusíme asi 5 minút. Potom pridáme prepláchnutú šošovicu, osolíme, okoreníme, zamiešame a pridáme cca 1 liter vody (môže byť aj vývar). Za občasného miešania varíme, kým nie je šošovica mäkká. Na konci pridáme rozotrený cesnak a majoránku.

L
Prihlásenie
*
*
Zapomenuté heslo
Zabudnuté heslo
L
Hore r
r
o