Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti cookies. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií tu.

Rozumiem

Egrešová marmeláda,

Leto pomaly končí, rána sú už chladné a práve táto doba je najvhodnejšia na zbieranie egrešov. Na toto výborné, možno trochu nedocenené tuzemské ovocie majú ľudia rôzne pomenovania.


Možno ale neviete, ako veľmi je egreš zdravý. Pôsobí proti zápche, zlepšuje stav ciev, znižuje krvný tlak, pôsobí pozitívne na ľadviny a močový mechúr. Celkovo má silné detoxikačné účinky a obsahuje mnoho vitamínov : C, E, B1-B6, provitamín A a minerálov: vápnik, fosfor, zinok, meď, horčík, kremík a pomerne veľa železa. Avšak obsahuje tiež dosť cukru, po hrozne je v jeho obsahu hneď na druhom mieste. Takže výstraha nie len pre diabetikov, ale pokiaľ by kedykoľvek po jeho použití šli na odbery, mohla by byť výška cukru v krvi dokonca skreslená. My Vám dnes uvaríme výbornú egrešovú marmeládu, ktorej doba prípravy je do 1 hodiny.

INGREDIENCIE:
1 kg egrešov
500 g cukru
1 lyžička kyseliny citrónovej

Postup: Umyté egreše ľahko rozpučíme, rozvaríme a potom prelisujeme
cez cedidlo – pozor nesmie byť kovový - skládacie sitko. Vzniknutú zmes zohrejeme, pridáme cukor a kyselinu citrónovú a ešte chvíľu povaríme. Horúcu marmeládu plníme do zaváracích pohárov, uzatvoríme vekami
a sterilizujeme pri teplote 80 °C 20 minút.

Náš tip: Hotové zaváracie poháre môžete ozdobiť klobúčikmi, stužkami
a etiketami a obdarovať nimi svojich blízkych. Praktická lyžička, ktorá drží na okraji pohára a marmeláda z nej nekvapne.
 

L
Prihlásenie
*
*
Zapomenuté heslo
Zabudnuté heslo
L
Hore r
r
o