Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti cookies. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií tu.

Rozumiem

Bez cukety by to v lete nešlo

 Leto je okrem iného tiež obdobím cukiet. Čo si budeme hovoriť, túto vodnatú zeleninu pre svoju nevýraznú chuť nemá príliš ľudí v láske. My Vás ale presvedčíme, že konzumovať ju sa oplatí. 

Hoci sa to nezdá, cuketa je jedným z najzdravších druhov zeleniny. Okrem toho, že obsahuje vodu (takže je len minimálne kalorická), je tiež bohatá na železo, vápnik, horčík, fosfor a draslík, na vlákninu, karotény a na vitamíny A, B a C. Predovšetkým vitamín A je v tomto prípade dôležitý, pretože sa stará o naše zdravie a dodáva nám veľa energie, ktorú denne potrebujeme. 

Ak máte v pláne celkovú očistu organizmu, určite do svojho jedálnička zaraďte  cuketu. Vaše telo totiž zbaví toxínov, odvodní Vás, odkyslení a celkovo priaznivo pôsobí na trávenie. Navyše má tiež antibakteriálne a upokojujúce účinky, posilňuje srdce a svaly, zvyšuje činnosť mozgu a pomôže Vám udržiavať štíhlu líniu.  

A akú cuketu vybrať? Najlepšie sú tie mladé - menšie a pevné, pretože v sebe nemajú toľko vody ako veľké cukety. Šupku na cukete určite nechajte, má totiž v sebe veľa dôležitých vitamínov a minerálov. máte cuketu? Výborne, je tak čas si z nej niečo dobré pripraviť. 

 

Rýchly cuketový perník

• 2 hrnčeky nastrúhanej cukety najemno

• 2 hrnčeky polohrubej alebo špaldovej múky

• 1 hrnček cukru krupica

• ½ hrnčeka oleja

• 2 vajcia

• 1 lyžica kypriaceho prášku do perníka

• 1 lyžica kakaa• 1 lyžička škorice

• 1 lyžička perníkového korenia

Cuketu nastrúhame alebo nasekáme najemno a zmiešame ju so všetkými surovinami. Vypracujeme hladké a vláčne cesto, ktoré vylejeme do vymastenej a vysypanej formy na pečenie. V rúre pečieme cca 40 minút - kým perník nebude hotový. Po vybratí z rúry necháme vychladnúť, potom pomocou stierky potrieme marmeládou alebo Vašou obľúbenou polevou.   

 

Zapečená cuketa so syrom a paradajkami

• 1 cuketa

• 2 paradajky

• Strúhaný syr

• Olej

• Cesnak (stačí sušený) 

• Bazalka

• Soľ, korenie

Najskôr cuketu a paradajky nakrájame alebo nastrúhame na kolieska. Olejom vymastíme zapekaciu misu, potom dovnútra naukladáme cuketu a paradajky a posolíme. Podľa chuti pridáme korenie, cesnak a nasekanú bazalku. Navrch nasypeme strúhaný syr a znovu naukladáme cuketu. Na cuketu opäť nasypeme syr, korenie a bazalku. Vložíme do rúry a zapekáme, kým nebude zelenina mäkká. 

L
Prihlásenie
*
*
Zapomenuté heslo
Zabudnuté heslo
L
Hore r
r
o