Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti cookies. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií tu.

Rozumiem

Babie leto?  Čas na černice

Jedným z mála druhov ovocia, ktoré zrejú na samom konci leta, sú černice. Na tieto chutné čierne plody navyše nemusíte nutne vyrážať do lesa. V dnešnej dobe ich totiž veľa záhradkárov pestuje priamo na svojej záhrade. Skúste to tiež!


Existuje veľa druhov černíc - okrem klasického tŕnitého černicového kríku, na ktorom dozrievajú černice plné zrniečok, teraz nezriedka narazíte aj na špeciálne odrody, ktoré sú bez tŕňov a plodia krásne, veľké a hlavne šťavnaté černice.

A čo viac, okrem výbornej chuti sú černice tiež zdravé. Majú v sebe vitamíny B, C, alebo napríklad vápnik, železo, fosfor a horčík. Pravidelná konzumácia plodov sa priaznivo prejaví na Vašej obranyschopnosti a telesnej kondícii, navyše napomáha rýchlejšej regenerácii. Na svoje si tak prídu tí z Vás, ktorí sa potrebujú zotaviť z prechladnutia alebo sa len cítia dlhodobo unavení. Aj sušené černice sú zdraviu prospešné - najmä, čo sa týka cievneho systému.


Ako iste viete, černice sú tiež obľúbeným ovocím do rôznych dezertov.  Jeden taký recept  sme si pre Vás prichystali. 

 

Čokoládová torta s černicami

Korpus
• 180 g hladkej múky
• 200 g cukru
• 3 vajcia
• 80 ml 12% smotany
• 200 g masla v izbovej teplote (nezabudnite aj na trochu masla na vymastenie formy)
• 1 kypriaci prášok do pečiva
• 200 g kvalitnej tmavej čokolády (aspoň 90%)
• 1 lyžica instantnej kávy rozpustenej v 100 ml horúcej vody 

Krém
• 1 vanička tvarohu
• 1 kyslá smotana
• 1 smotana na šľahanie
• 3 lyžice cukru
• 3 lyžice holandského kakaa
• 200 g černíc + podľa potreby na ozdobenie torty     

Formu na tortu najskôr vymastíme maslom a na dno potom dáme papier na pečenie.  Čokoládu nalámeme  spolu s kávou a maslom a rozpustíme ju  vo veľkom hrnci alebo v menšom hrnci. Medzitým našľaháme v jednej miske vajcia a smotanu a v druhej zmiešame múku, kakao, cukor a kypriaci prášok.
Až sa čokoláda rozpustí, vareškou ju premiešame spolu s múkovou a vaječnou zmesou. Miešame, kým nemáme krásne hladké cesto. To potom nalejeme do formy, vložíme do rúry predhriatej na 180 ° C a pečieme asi 90 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť a potom ho špeciálnou pílkou pozdĺžne rozrežeme na tri rovnaké diely. Smotanu na šľahanie ušľaháme do tuha. K nej potom pridáme tvaroh, kyslú smotanu, cukor a premiešame. Hotový krém rozdelíme na dve polovice. Do jednej vmiešame černice, ktoré predtým roztlačíme, a potrieme ním jednotlivé diely korpusu. Tie následne spojíme. Do druhej polovice krému pridáme kakao a natrieme na tortu. Pomôcť si môžeme stierkou, vďaka ktorej bude krém rozotrený rovnomerne. Na záver tortu podľa chuti a fantázie ozdobíme černicami.

L
Prihlásenie
*
*
Zapomenuté heslo
Zabudnuté heslo
L
Hore r
r
o