Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácie Súhlasím
OMRZELA VÁS ŠTRÚDĽA?
Síce je už polovica novembra a zima nám už pár dní dala o sebe pekne vedieť, ale ešte nemyslime na vianočné pečivo. Urobme si spoločne báječný koláč z jabĺk, ktoré sme zožali vlastne celkom nedávno.
Viac informácií nájdete tu.



EGREŠOVÁ MARMELÁDA
Leto pomaly končí, rána sú už chladné a práve táto doba je najvhodnejšia na zbieranie egrešov. Na toto výborné, možno trochu nedocenené tuzemské ovocie majú ľudia rôzne pomenovania.
Viac informácií nájdete tu.



REBARBOROVÝ KOLÁČ
Už len pár dní zostáva do svätého Jána, teda do konca júna, kedy je posledný termín zberu rebarbory kučeravej čiže rebarbory. Od tohto dátumu sa už táto pochutina neodporúča v kuchyni používať, pretože sa v nej nadlimitne zvyšuje obsah kyseliny šťaveľovej. Ta prekáža predovšetkým ľuďom s chorobami pohybového aparátu – dnou, artritídou a reumatizmom. Malým deťom a citlivým jedincom môže vo vyššej koncentrácii privodiť aj ľahkú otravu. Viac menej do koláčov je rebarbora veľmi lahodná, jej svieža kyslá chuť sa skvele hodí napríklad ku kombinácii s tvarohom. Kombinovať túto rastlinu s vápnikom je práve kvôli obsahu kyseliny šťaveľovej odporúčané. To je tiež dôvodom, prečo sa napríklad do špenátu pridáva smotana. Krásne červené stopky rebarbory sparte horúcou vodou a olúpte. Potom sú pripravené ku kuchynskej úprave.
Viac informácií nájdete tu.



NEPEČENÁ TORTA S JAHODAMI
Určite ste zaznamenali, že sa už objavujú prvé jahody. Dosiaľ to sú jahody z dovozu, zo zemí, ktorým už bolo dopriato viac jarného slniečka než nám. Ale nebude to trvať dlho a budeme mať jahody domáce, ktorým predsa len väčšina z nás dáva prednosť. Preto sme sa rozhodli podeliť sa s Vami o výborný recept na ľahkú nepečenú tortu práve s jahodami. Môžete použiť aj iné sezónne ovocie, výborné sú napríklad lesné plody.
Viac informácií nájdete tu.



ĽAHKÁ A ZDRAVÁ ZELENINOVÁ POLIEVKA
Na prelome jari a leta už mnoho z nás myslí na kúpanie. Predovšetkým ženy potom kontrolujú, koľko v zime pribrali a ako budú ich tela vyzerať sporo odeté. Časopisy sa hemžia radami a diétami, ako čo najrýchlejšie schudnúť do plaviek. Či už podľahneme alebo nie, ľahká a zdravá zeleninová polievka nám urobí dobre vždy. Je plná vitamínov, minerálov, ale hlavne vlákniny, ktorá je pre chudnutie a správne fungovanie telesných pochodov veľmi dôležitá. Táto polievka Vás zasýti a zároveň dodá mnoho prospešných látok bez zbytočného zahusťovania múkou. Zeleninu si môžete obmeniť podľa svojej chuti. Zamávajte svojim kilám nenásilne a zdravo, prajeme Vám dobrú chuť!
Viac informácií nájdete tu.



SVIEŽI ŠPARGĽOVÝ ŠALÁT
Špargľu, a to hlavne tú bielu, je najlepšie kupovať v máji, kedy je jej hlavná sezóna. Iste, v dnešnej dobe ju môžete kúpiť počas celého roka, ale ako ste možno už zistili, chuťovo to proste mimo „špargľovú sezónu“ nie je ono. A sezóna špargle nie je dlhá, je to len pár týždňov zhruba od polovice apríla do polovice júna. Koniec špargľovej sezóny je ohraničený sviatkom svätého Jána, teda 24. júnom.
Viac informácií nájdete tu.



JARNÉ ZÁVITKY
Možno tiež patríte k milovníkom ázijskej kuchyne. Pretože je tu jar, pripravili sme pre Vás recept na obľúbené jarné závitky. Nenechajte sa, ale zväzovať doporučenými surovinami a naplňte si ich podľa svojej chuti a nálady, tu sa fantázii medze nekladú. Namiesto mletého bravčového mäsa môžete použiť nadrobno nasekané mäso kuracie alebo malé krevetky. Zeleninu si tiež môžete zameniť podľa svojich preferencií.
Viac informácií nájdete tu.



NIEČO NA ZAHRIATIE…?
V zime ktorá práve teraz panuje, sa vám určite bude hodiť niečo teplé a dobré na pitie. Ponúkame vám recepty na dva výborné nápoje. Prvý je vhodný pre celú rodinu vrátane detí, ale druhý obsahuje alkohol, takže ho môžu konzumovať len členovia rodiny starší ako 18 rokov. Oba nápoje si však môžete naservírovať do magického hrnčeka, ktorého motív sa po naliatí horúceho nápoja nádherne rozžiari.
Viac informácií nájdete tu.



ZÁZVOROVO-JABLKOVÁ MARMELÁDA
Ak už máte nakúpené dekoratívne klobúčiky, stužky a etikety, potom sa môžete pustiť do báječnej marmelády, ktorá síce nie je v našich zemepisných šírkach vyložene obvyklá, ale určite ňou potešíte mnoho svojich priateľov. Táto marmeláda je pripravená z čerstvého zázvoru, jabĺk, cukru, citrónovej šťavy a ovocného práškového pektínu.
Viac informácií nájdete tu.



TAK TROCHU INÝ KAPOR
Pre tých z Vás, ktorí nejasajú z tradičnej úpravy vianočného kapra alebo pre tých ktorým sa jeho mäso zdá bez chuti, tu máme zaujímavú úpravu, ktorej výsledkom je nová pikantná chuť a tak trochu iný pohľad na toto klasické vianočné jedlo.
Viac informácií nájdete tu.



VIANOČNÝ VAJEČNÝ LIKÉR
Bez tzv. vaječňáku by to v mnohých slovenských domácnostiach snáď ani neboli Vianoce. V európskych zemiach má tento likér mnoho variant, my Vám dnes ponúkneme klasiku, ktorá je možno trochu nezvykle obohatená vanilkovým pudingom. Vďaka nemu sa dosiahne báječnej hustoty a taký likér potom môžete podávať v podstate ako dezert.
Viac informácií nájdete tu.